Davant l’actual conflicte ucraïnès, la Unió Europea està oferint una resposta molt ràpida tant en l’àmbit polític com social, recolzat àmpliament per entitats i associacions i per gran part de la societat. L’atac que Rússia està impartint al país vulnera el dret internacional i els acords previs pactats per preservar la pau, i això demana una reacció urgent. Però des d’Oxfam Intermón ens plantegem quela protecció que estan rebent les víctimes d’aquesta guerra, que es la correcta i desitjable des del punt de vista humanitari, hauria de ser la mateixa per a totes aquelles persones obligades a fugir de conflictes anteriors.
Tota persona té dret a sol·licitar empara i protecció, independentment de la seva raça, religió o país d’origen. En canvi, a la denominada “crisi de refugiats a Europa”, per exemple, que va tenir lloc l’any 2015 a conseqüència de l’esclat de la guerra a Síria l’any 2011, molts opinen que la UE no va estar a l’altura del conflicte i que avui en dia encara no s’ha resolt. Una de les principals causes va ser tractar aquesta crisi humanitària amb mesures contra la immigració irregular, en lloc de proporcionar ajuda als sol·licitants d’asil.
La no discriminació és una obligació clau dels estats signants de la Convenció de Refugiats, del qual els membres de la UE en formen part. Per tant, volem defensar la importància que totes les persones, independentment de la seva procedència i de quan i per on entrin a Europa, tenen dret a accedir a un procediment d’asil just.
Comitè Oxfam Intermón Sant Cugat
Visita’ns a les xarxes: @oxfamsantcugat
Comments